Beeldbank

Collecties
Universiteitsarchief – horticultuur in de historische Gentse Street View

Buitenaanzicht van het Botanisch Instituut in de Ledeganckstraat

Om de rijke geschiedenis van de Gentse horticultuur te illustreren, werden historische foto’s en postkaarten verzameld. Een  345 beelden werden in acht verschillende archiefinstellingen en beeldbanken geselecteerd. Het merendeel van de beelden zijn teruggevonden in het Universiteitsarchief Gent en de beeldbank stad Gent of werd aangeboden door enthousiaste  privépersonen.

Uit de verzameling historische beelden werden 70 ‘points of interest’ gefilterd. Mogelijke plaatsen zijn: de eerste plaats waar de Floraliën doorging, bloemenmarkten, verdwenen serres, monumenten van beroemde botanisten, enz. Van de 70 punten bevinden zich er 43 in de kuip van Gent, 12 in de deelgemeenten (Sint-Amandsberg, Wondelgem en Gentbrugge) en 15 in naburige gemeenten (Destelbergen, Lochristi, Laarne, Melle, Maria-Leerne en Wippelgem, Merelbeke).

Een 10-tal ‘points of interest’ werd gecontextualiseerd en zijn opgenomen in de Flore de Gand-wandeling.

IDLab verricht in deze context momenteel ook onderzoek  naar een geschikte methodologie om refotografie toe te passen op de verzamelde historische beelden – deze refotografie moet ons op termijn in staat stellen om de horticultuurbeelden uit het verleden automatisch te mappen op de streetview van vandaag. Een voorbeeld hiervan ziet u hieronder. Zoals u kan zien is verder onderzoek nodig om een antwoord te bieden aan verschillende nog aanwezige artefacten.